Identiteitskaart aanvragen/afhalen (Belgen ouder dan 12j)

Opgelet! Voor dit product is een afspraak noodzakelijk. Maak een afspraak (aanvragen) Maak een afspraak (afhalen)


De elektronische identiteitskaart heeft het formaat van een bankkaart en is, net zoals je bankkaart, uitgerust met een microchip. Die bevat allerlei persoonlijke gegevens zodat alle informatie niet langer zichtbaar is op je identiteitskaart.


Alle Belgische inwoners vanaf de leeftijd van 12 jaar moeten in het bezit zijn van een elektronische identiteitskaart tenzij ze in het bezit zijn van een geldige kids-ID.

Procedure

Je krijgt een oproepingskaart als je identiteitskaart binnenkort vervalt. Ook zonder oproepingskaart kun je een nieuwe identiteitskaart aanvragen.

Maak een afspraak: Identiteitskaart aanvragen (voor Belgen ouder dan 12 jaar).

Je vraagt de nieuwe identiteitskaart persoonlijk aan bij de dienst Burgerzaken. Na 2 tot 3 weken krijg je per post pin- en pukcodes aan. Met die codes kun je de identiteitskaart afhalen. Dat moet je ook persoonlijk doen, eveneens op afspraak.

Maak een afspraak: Identiteitskaart ophalen (codes ontvangen per post).

Terug naar boven

Meebrengen

Bij aanvraag:

 • Een pasfoto van maximaal zes maanden oud die aan volgende richtlijnen voldoen:
  • Effen lichte achtergrond en zonder schaduw.
  • Gezicht voorwaarts, recht in de camera kijken.
  • Neutrale gezichtsuitdrukking: de mond gesloten, tanden niet zichtbaar, geen grote glimlach.
  • Het aangezicht moet volledig zichtbaar zijn, zonder accessoires, behalve om medische of godsdienstige redenen. De ogen, kin en de gezichtsomtrek moeten altijd zichtbaar zijn.

De uitgebreide voorwaarden voor een pasfoto

Tip: Draag je een bril? Laat dan de foto maken zonder bril. Dit verkleint het gevaar op een onjuiste pasfoto. En bij een eventuele controle later kun je simpelweg je bril even afzetten.

Bij de afhaling:

 • De codes die per post werden opgestuurd.
 • Oude identiteitskaart.

Terug naar boven

Bedrag

23,60 euro

Terug naar boven

Uitzonderingen

Voor sommige mensen is het moeilijk om zich persoonlijk te melden bij de dienst Burgerzaken voor het aanvragen van de identiteitskaart. In deze gevallen komen wij graag op huisbezoek. Je kunt hiervoor telefonisch contact opnemen met de dienst Burgerzaken: indien een huisbezoek is gerechtvaardigd dient een derde ( familie, buur, vriend, kennis, ... ) ons een pasfoto van betrokkene te bezorgen en ook de betaling uit te voeren op het Stadskantoor.

Er bestaan ook spoedprocedures voor het leveren van een identiteitskaart:

 • Spoedprocedure met levering in de gemeente: Identiteitskaart geleverd na 1 werkdag.
  De aanvraag moet wel gebeuren voor 15 uur.
  De versnelde procedure kost 121,90 euro.

 • Spoedprocedure met levering in Brussel: Identiteitskaart kan de eerstvolgende werkdag afgehaald worden. De aanvraag moet gebeuren voor 15 uur. Deze procedure kost 155 euro.

Terug naar boven