Zo bescherm je jezelf tegen de hitte

 
Het is zeer belangrijk dat je het niet te warm krijgt wanneer de temperaturen oplopen. Daarom geven we je de nodige tips hoe je kunt afkoelen tijdens warm weer. De Vlaamse Overheid maakte ook een actieplan op. Dit plan schetst de krijtlijnen over hoe en wanneer kwetsbare doelgroepen - en professionals die werken met die doelgroepen - geïnformeerd en gewaarschuwd moeten worden voor en tijdens warmteperiodes. Het actieplan biedt ook handvaten aan professionals om preventieve acties te ondernemen om zo, gezondheidseffecten als gevolg van warmte, te voorkomen. Het Vlaams Warmteactieplan bestaat uit een waakzaamheids- en waarschuwingsfase. 

Extreme hitte kan voor gezondheidsproblemen zorgen, bescherm je hiertegen! Vooral ouderen, kinderen en alleenstaanden zijn kwetsbare groepen. Bovendien pieken de sterftecijfers op erg warme dagen. Daar willen we als overheid iets aan doen. En jij kan ons daarbij helpen door kleine en eenvoudig realiseerbare maatregelen te nemen die jezelf en anderen beschermen tegen de warmte.

Vijf tips bij extreme warmte 

Extreme warmte heeft soms minder prettige gevolgen. Elk jaar sterven er nog mensen door de gevolgen ervan. Vaak gaat het dan om alleenwonende ouderen of chronisch zieken. Geef die kwetsbare groepen daarom extra aandacht.

 • Zorg voor anderen
  Ken je alleenstaande senioren of zieken? Of vermoed je dat er zo iemand in je straat woont? Ga op warme dagen eens kijken of ze zich goed voelen en voldoende vocht binnenkrijgen. Help ook jonge kinderen voldoende te drinken. Laat kinderen nooit achter in een geparkeerde auto, ook niet voor twee minuten. Vergeet ook niet om je huisdieren voldoende water te geven.

 • Wees voorbereid
  Zorg dat je altijd water bij je hebt, zeker als je onderweg bent. Houd de weersvoorspellingen in de gaten en smeer op tijd zonnecrème.

 • Drink voldoende
  Drink meer dan gewoonlijk, ook als je geen dorst hebt. Drink vooral water; koffie en thee mogen ook. Is je urine donkerder dan normaal? Drink dan meer.

 • Houd jezelf koel
  Zoek koele plekken op en vermijd de zon. Inspanningen doe je het best op een koeler moment van de dag. Lichte kledij en een hoofddeksel zorgen voor meer comfort. Heb je het te warm? Neem dan een lauwe douche of een verfrissend voetbad.

 • Houd je huis koel
  Verlucht je huis op momenten dat het buiten koeler is dan binnen. Houd de zon buiten met zonwering, rolluiken of gordijnen. Koel je huis af met een ventilator en gebruik apparaten die warmte produceren zo weinig mogelijk, denk bijvoorbeeld aan een fornuis, een oven of een computer.