Het drukkersvak in de 19de eeuw

Tijdens de tweewekelijkse open-zondagen wordt de bezoeker meegevoerd in een tijd waarin het drukkersvak snel evolueerde. Demonstraties op de oude persen en persoonlijke rondleidingen maken van de Historische Drukkerij een levend museum met een uniek karakter.
637abbac-ee86-42c6-9552-1e5429693d30.jpg Plan je een bezoekje aan de Historische Drukkerij? Dit kan je verwachten:

Een terugblik naar de negentiende eeuw…

De uitvinding van de boekdrukkunst geldt als één van de belangrijkste stappen in de evolutie van de mens. Gutenberg introduceerde rond 1450 de losse letterdruk. De met losse letters samengestelde teksten werden op een houten pers gedrukt en op grote schaal verspreidt. 350 jaar later, in 1800, bouwde Lord Stanhope de eerste volledig gietijzeren pers. Dit was de start van een industrialisering en mechanisering van de arbeidswereld die de negentiende eeuw zou kenmerken. In eerste instantie door fysieke krachten beter te benutten, maar later ook door meer en meer met de hand bediende handelingen te vervangen door machinale bewegingen. Het verhaal van deze ontwikkelingen verneemt u in de Historische Drukkerij. De oude machines herleven er in een uniek kader en geven een beeld van het arbeidsintensieve drukkersambacht.

Laat u meevoeren in deze boeiende geschiedenis van het drukkersvak tijdens de tweewekelijkse open-zondagen. De gidsen staan voor u klaar om door middel van demonstraties en anekdotes u persoonlijk rond te leiden langs de machines en apparaten. Spring gerust binnen, de toegang is gratis, de rondleidingen zijn doorlopend van 13 tot 17 uur op de vermelde data.

Het verhaal kan ook worden gepersonaliseerd. Vanaf april 2017 bestaat eveneens de mogelijkheid om de aangepaste rondleiding omtrent de geschiedenis van de letter te volgen. Vraag ernaar bij binnenkomst.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Wanneer

zondag 22 oktober 2017, zondag 5 november 2017, zondag 19 november 2017, zondag 3 december 2017 van 13 tot 17 uur en

Waar

Historische Drukkerij Turnhout

Steenweg op Mol 84
2300 Turnhout

Prijs

Gratis

Organisatie

Historische Drukkerij Turnhout