Gezocht: Turnhoutenaren die Alphense evacués opvingen in oktober 1944

5
september
2019

75 jaar geleden
Op 8 oktober is het 75 jaar geleden dat inwoners van Alphen in Nederland van hun Poolse bevrijders de opdracht kregen om het dorp met spoed te verlaten. Die zondagmiddag trok een grote stoet Alphenaren richting Baarle-Nassau. De volgende dag werden zij van daaruit met Poolse militaire vrachtwagens naar de Grote Markt in Turnhout gebracht.

‘In Turnhout vonden zij onderdak bij familieleden, als zij die in Turnhout hadden, bij kennissen of zomaar bij burgers’, weet Els Baeten, schepen van Toerisme. ‘Er werden ook mensen ondergebracht bij inwoners van Gierle, Tielen en Weelde. Hoewel hun verblijf naar verwachting maar enkele dagen zou duren, bleven de Nederlandse gasten uiteindelijk drie weken. Op 1 en 2 november kon iedereen veilig weer naar huis.’

Herdenken en ontmoeten
In Alphen-Chaam (Nederland) nam een werkgroep het initiatief om de evacuatie te herdenken door ze met een aantal families van toen te herbeleven. Op zondag 20 oktober wordt, zoals in 1944, de tocht beëindigd op de Turnhoutse Grote Markt.

Gezocht: de gastvrije gezinnen van 1944
Alphen en de betrokken Kempense gemeenten hopen ook de gastvrije gezinnen van destijds te kunnen betrekken bij de herdenking. ‘Wij zouden het heel fijn vinden om niet alleen de geëvacueerde families te zien terugkeren maar ook de gezinnen die indertijd hun deuren zo gastvrij hebben geopend’, legt Els Baeten uit. ‘Maar zij moeten zich dan spontaan bekendmaken, want wij mogen hen om privacyredenen niet zelf benaderen.’ Betrokkenen kunnen zich aanmelden via www.turnhout.be/herdenking-alphen. Zij krijgen dan via een persoonlijke uitnodiging meer informatie over de activiteiten van zondag 20 oktober.