Financiële steun voor Turnhoutse zomerkampen

30
juni
2020

Nu de zomervakantie start, tellen veel kinderen en jongeren af naar hun zomerkampen, waarschijnlijk nog meer dan andere jaren. De Turnhoutse jeugd-, sport- en cultuurverenigingen maken zich klaar om hen een zomer vol vriendschap en spelplezier te bezorgen, maar in de nasleep van de coronacrisis is het niet vanzelfsprekend en niet gemakkelijk om zo’n kamp te organiseren. Het stadsbestuur besliste daarom om de verenigingen een financiële tegemoetkoming te geven van drie euro per deelnemer per dag. ‘Daarmee willen we ervoor zorgen dat onze verenigingen hun jeugd-, sport- en cultuurkampen optimaal en met een gerust hart kunnen organiseren, ondanks de extra kosten die ze moeten maken om coronaveilig te zijn en ondanks een eventueel inkomstenverlies door de crisis en de bijhorende maatregelen’, zegt Jan Van Otten, schepen van Jeugd en Sport. Alle kampen die minstens vijf volle aaneengesloten dagen duren, met of zonder overnachtingen, komen in aanmerking.

‘De financiële injectie voor de zomerkampen is de eerste concrete maatregel waarvoor we ons herstelfonds voor de vrijetijdssector aanspreken’, vult Astrid Wittebolle aan, schepen van Cultuur. ‘We hebben zelf 500 000 euro vrijgemaakt voor dat fonds en we vullen het verder aan met de Vlaamse noodfondshulp, een bijkomend bedrag van ruim 900 000 euro. De totaalsom verdelen we in overleg met de sector op een correcte en duurzame manier. En op korte termijn zijn het dus de zomerkampen die de eerste schijf krijgen. We schatten dat we, voor alle deelnames samen, gespreid over de hele zomer, een equivalent van 23 000 kampdagen zullen uitbetalen, en dus reserveren we 70 000 euro.’

‘Deze financiële tegemoetkoming is een van de maatregelen die we nemen om het sociaal weefsel in onze stad te herstellen en de Turnhoutse verenigingen te ondersteunen. In ons herstelplan is dat een van de grote pijlers, naast nieuwe impulsen voor de economie, verbetering van ieders welzijn en de terugkeer naar samenleven en samen ontspannen’, duidt Francis Stijnen, schepen van Financiën.

‘De signalen vanuit de verenigingen zijn heel positief. We hebben hen laten weten dat we het geld pas na de gemeenteraad van september kunnen overmaken, maar de wetenschap dat dat bedrag voor hen klaarligt, is genoeg. Alle geplande kampen gaan dan ook écht door. De Turnhoutse jeugd mag de rugzakken al tevoorschijn halen’, besluit schepen Van Otten.