Extra maatregelen in Turnhout tegen het coronavirus

23
juli
2020

Het college van burgemeester en schepenen besliste vanochtend om een aantal extra maatregelen in te voeren; mondmaskers worden verplicht in alle publieke ruimtes van stedelijke gebouwen vanaf maandag 27 juli en de oorspronkelijke regeling voor de zaterdagmarkt wordt terug ingevoerd.

‘Vanaf maandag 27 juli moeten inwoners en bezoekers verplicht een mondmasker dragen in alle publieke ruimtes van onze stad. In de musea, bibliotheek en de toeristische dienst was dit al zo, nu breiden we de maatregel uit naar alle gebouwen, dus ook het Stadskantoor, het Stadhuis en de Welzijnscampus. Die maatregel geldt ook voor de stadsmedewerkers wanneer ze zich bewegen in de publieke zone en voor huwelijken. Enkel het bruidspaar hoeft geen mondmasker te dragen. De gasten kunnen hun mondmasker afzetten tijdens de plechtigheid wanneer ze neerzitten’, zegt waarnemend burgemeester Jan Van Otten. ‘Daarnaast moeten we met z’n allen ook blijven inzetten op de andere maatregelen. Het dragen van een mondmasker kan die dan vervolledigen en versterken.’ De publieke zone is elke zone waar men een bezoeker kan kruisen. De medewerkers aan de loketten achter plexiglas hoeven geen mondmasker te dragen, tenzij de regels van social distance niet gerespecteerd kunnen worden. Mondmaskers zijn niet verplicht voor kinderen jonger dan twaalf en er zijn bijzondere bepalingen voor mensen die om medische redenen geen masker kunnen dragen. Daarnaast gelden in de stadsgebouwen uiteraard ook andere richtlijnen in de strijd tegen het coronavirus. Via signalisatie worden bezoekers aangespoord om afstand houden en worden ze via een vaste route door de gebouwen geleid. Bezoekers kunnen hun handen ontsmetten aan de ingang van de gebouwen. De datum van invoering kan nog wijzigen volgens de beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad vandaag.

‘De oorspronkelijke regeling voor de zaterdagmarkt wordt terug ingevoerd’, vervolgt Francis Stijnen, schepen voor Markten. ‘Het plan met de doorsteken werd geëvalueerd, er werd ook gezocht naar alternatieven. We kiezen echter voor de originele opstelling omdat deze de meeste garanties geeft op veilig winkelen op de zaterdagmarkt en alle marktkramers gelijke kansen geeft.’  In de evaluatie werd rekening gehouden dat met de nieuwe doorsteken bepaalde delen van de markt minder bezocht werden, wat nadelig is voor deze marktkramers. Daarnaast werd vastgesteld dat door het creëren van doorsteken verschillende bezoekers zich niet hielden aan de looprichtingen. De Turnhoutse zaterdagmarkt wordt druk bezocht, waardoor het noodzakelijk is om één looprichting door de marktgangen aan te houden. Het dragen van een mondmasker op de markt blijft verplicht.