Dierenwelzijn en overlast door dieren

Inhoud:

Zwerfkatten

Hondenlosloopzones

Wat doe je met een gewond of verzwakt wild dier?

Meldpunt verwaarloosde of mishandelde dieren

Gestorven dieren

Overlast door dieren

 

Zwerfkatten

Stad Tunhout pakt overlast door zwerfkatten op een diervriendelijke manier aan. Ze worden gevangen en een dierenarts steriliseert of castreert ze, waarbij ze de nodige verzorging krijgen. De zwerfkatten krijgen een kleine oorknip die aantoont dat ze onvruchtbaar zijn. Daarna worden ze terug op de plaats gezet waar ze gevangen werden. Zo nemen andere katten het territorium niet in.

Zwerfkat gezien?
Zie je een zwerfkat zonder oorknip in je buurt? Wacht niet tot ze kittens heeft, maar meldt dit via het online meldingsformulier. De vzw Poezenmoeders neemt contact met je op om de zwerfkat te vangen en over te brengen naar een dierenarts.

Terug naar boven


Hondenlosloopzones

In Turnhout zijn hondenlosloopzones aangelegd. Dit zijn speciaal afgebakende zones waar je hond volledig vrij kan rondlopen, onder toezicht van zijn of haar baasje natuurlijk. Op alle andere plaatsen moet de hond wél aan de leiband en op de paden blijven. Niet alleen kinderen en volwassenen zijn vaak bang voor onbekende viervoeters. Maar ook broedende vogels en andere dieren ondervinden last van rondsnuffelende honden die van de paden gaan.

Locaties in Turnhout
•    Nieuwe Kaai
•    Fonteinstraat
•    Tijl- en Nelestraat
•    FRAC
•    Langvenstraat (Turnhouts Vennengebied)

Richtlijnen
•    Hou je hond aan de lijband tot in de hondenlosloopzone
•    Ruim ook in een hondenlosloopzone de hondenpoep op en deponeer die in de droldropper
•    Hou je hond rustig en hou het veilig voor andere mensen en honden

Het Agentschap voor Natuur en Bos richt ook zones in waar honden vrij kunnen rondlopen. Je vindt ze op: www.natuurenbos.be/hondenzones.

Terug naar boven

 

Wat doe je met een gewond of verzwakt wild dier?

Je kunt het dier zelf naar een vogelopvangcentrum voor vogels en wilde dieren (VOC) brengen. Het dichtstbijzijnde VOC is gelegen in de Langstraat 29 te Herenthout. De openingsuren kan je raadplegen via hun website.

Ben je niet in de mogelijkheid om het dier zelf te brengen? Dan kan je beroep doen op het Wildlife Taxi Team. Deze vrijwilligers geven je advies en transporteren het dier naar het VOC.

Het Wildlife Taxi Team is elke dag van 9 tot 21 uur bereikbaar via het noodtelefoonnummer 03 331 97 00.

Terug naar boven


Meldpunt van verwaarloosde of mishandelde dieren

Problemen met dierenwelzijn kun je melden aan de dienst Dierenwelzijn via een online meldingsformulier, maar alleen als je de eigenaar van het dier kent. Ken je de eigenaar niet of is de situatie heel dringend, dan neem je best contact op met de lokale politie (dienst milieu) op het nummer 014 40 80 85.

Wat kun je melden?
•    Dierenmishandeling in woningen, kwekerijen, asielen, weides, kermissen, …
•    Aankoop van zieke dieren bij erkende kwekers
•    Katten en honden die door particulieren te koop worden aangeboden op sociale media of zoekertjes-websites

Terug naar boven


Gestorven dieren

Je vindt een dood dier
Meld het overleden dier en de locatie via het online meldingsformulier. De Stadsdiensten halen het kadaver op. Honden en katten worden gecontroleerd op een chip.

Je eigen huisdier is gestorven
Als je huisdier gestorven is, dan kun je het dier bezorgen aan een erkende verwerker. In sommige gevallen mag je het dier ook begraven in de tuin. Het is verboden om het dier met het restafval mee te geven. Meer info vind je op de website van Dierenwelzijn Vlaanderen

Terug naar boven


Overlast door dieren

Ratten

Duiven

Wat kun je doen tegen overlast van duiven?
Duiven komen meestal niet alleen, en daarin schuilt vaak het probleem. Van een enkele duif ondervind je niet zo snel hinder, maar wel wanneer ze in grote groep aanwezig zijn.

Geef duiven geen eten.

Brood is niet goed voor duiven en andere vogels. Het vult hun maag, maar bevat te weinig voedingsstoffen.
Als duiven zelf op zoek moeten gaan naar hun voedsel, krijgen ze minder maar gezondere jongen. Het aantal duiven in de stad blijft dan beperkt.

Voedsel dat blijft liggen, trekt ook ongedierte aan zoals ratten.

Schrik duiven af
Er bestaan een hele reeks maatregelen om duiven bij je woning vandaan te houden. Ze zijn gemakkelijk af te schrikken. Anderzijds zijn duiven erg nieuwsgierige dieren en wennen ze snel aan nieuwigheden. Voor een goed resultaat, is afwisseling aangewezen.
 
•    Plaats duivenpinnen op de dakrand of het balkon van je woning. Duivenpinnen zijn kunststof stroken waarop roestvrijstalen pinnen zijn bevestigd. Zo zorg je ervoor dat de duiven niet kunnen landen.
•    Er zijn nog andere maatregelen om de vogels af te schrikken zoals het plaatsen van heliumballonnen, een imitatieroofvogel of het afspelen van geluiden. Meer info vind je op de website van het Agentschap voor Natuur en Bos.

Melding
Wil je duivenoverlast melden of heb je er vragen over? Vul dan het online meldingsformulier in.

Terug naar boven


Eikenprocessierupsen

Everzwijnen

 

Terug naar boven