Chika Unigwe terug in Turnhout

17
mei
2023

Eerder dit jaar verscheen het boek 'De middelste dochter' van de Belgisch-Nigeriaanse Chika Unigwe, een herwerking van de mythe van Hades en Persephone. Op donderdagavond 1 juni vanaf 19.30 uur is Chika te gast in Bibliotheek Turnhout.

De middelste dochter

Unigwe baseerde zich voor deze roman op het verhaal van de Griekse mythe van Hades en Persephone. Daarin richt Hades, god van de onderwereld, zijn pijlen op Persephone, de dochter van oppergod Zeus en Demeter. Omdat Demeter haar dochter wil behoeden voor een zwangerschap en een huwelijk, gaan zij en Zeus niet in op Hades' verzoek om Persephone’s hand. En dus neemt Hades het heft in eigen hand en ontvoert hij haar naar zijn onderwereld. 

‘De middelste dochter’ speelt zich af in Unigwe’s geboorteplaats Enugu. Op amper zeventienjarige leeftijd verliest Nani haar geliefde zus en vader. Ze wordt misleid door Ephraim, een knappe, zelfbenoemde 'man van God' die alle antwoorden lijkt te bieden. Maar in plaats van samen met hem een betere toekomst op te bouwen, wordt Nani het slachtoffer van een onderdrukkende echtgenoot. Zal ze de moed vinden om haar leven in eigen hand te nemen en op zoek te gaan naar het ware geluk? En tegen welke prijs?

Chika en haar band met Turnhout

Chika Unigwe is een schrijfster van Nigeriaanse afkomst, maar ook met Turnhout heeft ze een sterke band, aangezien ze er een tijdlang woonde en zelfs gemeenteraadslid was. Ze studeerde in Nigeria en Leuven en doctoreerde in de literatuurwetenschap in Leiden. Ze bracht al poëzie, kinderboeken, kortverhalen en romans uit. Schrijven doet ze in het Engels, haar tweede taal, maar haar boeken worden steevast in Nederlandse vertaling uitgegeven. Sinds 2013 woont ze in de VS.

Om haar nieuwe boek voor te stellen, is Chika nu terug in België. Op donderdag 1 juni gaat ‘Overlezen’-coryfee Johny Geerinckx in Bibliotheek Turnhout met haar in gesprek over haar roman ‘De middelste dochter’.

‘Chika is Turnhout niet vergeten, maar andersom weet ik zeker dat Turnhout Chika ook nog niet vergeten is. Ik denk dat veel mensen zullen komen voor een warm weerzien met de schrijfster en haar veelgeprezen werk’, zegt schepen van Bibliotheek Jan Van Otten. ‘Met activiteiten als deze opent onze bib een venster op de grote wereld en dat is voor mij een van de grootste en mooiste opdrachten van elke bibliotheek.’

Alle info: turnhout.bibliotheek.be