Archief & Musea Turnhout

Archief & Musea Turnhout omvat het Begijnhofmuseum, het Nationaal Museum van de Speelkaart, het Taxandriamuseum en het Stadsarchief.

Huis metten ThorenDit samenwerkingsverband vormt het kenniscentrum van Turnhout en de Antwerpse Kempen. Het onderzoekt en documenteert de identiteiten van de bewoners en focust bovendien op het begijnenleven en de grafische industrie (speelkaarten). De verschillende locaties tonen hoe een geïsoleerde streek zich ontwikkelde tot een hedendaagse industriële regio. De collectie is ondergebracht in authentieke gebouwen die op zich al een rondgang waard zijn.

Sinds 2004 is Archief & Musea Turnhout door de Vlaamse overheid erkend op regionaal niveau, aanvankelijk onder de naam TRAM 41 (Turnhoutse Route Archief en Musea).

2017 is een gevuld jaar. In het voorjaar pakte het Museum van de Speelkaart uit met een gloednieuwe vaste opstelling over de geschiedenis van de speelkaart. Cartamundi zorgt hierbij voor een interactief en innovatief luik. Drie grote evenementen promoten de speelkaart dit jaar bij jong en oud. Een eerste was de techno-performance 'Industrial Revolution' waarbij de drukpersen van het museum een belangrijke rol speelden. In het najaar volgde 'The Whispering Room', een casino-avond in een retro-sfeer en met animatie door Theater Stap. De kerstperiode is voorbehouden voor alleenstaanden met het evenement 'Hartentroef of Koekenbak'. Vlak voor de kerstvakantie pakt het museum nog uit met de tentoonstelling 'Kattenkwaad' naar het kaartspel dat gepubliceerd werd naar aanleiding van het 35-jarig jubileum van de strip 'Urbanus'.

Het Taxandriamuseum is nog steeds in de ban van ‘Hotel Taxandria’. In dit fictieve hotel logeren historische gasten en archetypische figuren met een eigen kijk op de geschiedenis van de Antwerpse Kempen. Allerhande workshops en een nieuwe educatieve zoektocht zorgen ervoor dat ook de jeugd betrokken raakt bij de geschiedenis van onze streek. Van 20 oktober tot 31 januari 2018 staat Koen Broucke centraal in het museum. Deze historicus én kunstenaar focust met zijn werk op twee Turnhoutse veldslagen.

In de tweede helft van het jaar kampt het Begijnhof met wegenwerken. De toegang tot het museum blijft gegarandeerd, maar kan soms wat moeilijker zijn. We kijken uit naar een nieuwe start in 2018!

Het Stadsarchief werkt nauw samen met de Bibliotheek en biedt sinds kort zelfs een gezamenlijke catalogus aan.

Verder kun je doorheen het jaar op de vier locaties terecht voor drukdemonstraties, speciale rondleidingen, lezingen en andere activiteiten. Raadpleeg de verschillende websites voor meer info:

Archief & Musea Turnhout is een stedelijke instelling en wordt gesteund door de provincie Antwerpen en de Vlaamse Overheid.

De administratie is gevestigd in de gebouwen van het Nationaal Museum van de Speelkaart, Druivenstraat 18, 2300 Turnhout - 014 44 33 98 - archief&musea@turnhout.be